You are currently viewing Lakásfelújítási támogatás a kivitelező szemszögéből

Lakásfelújítási támogatás a kivitelező szemszögéből

Várhatóan 2021 utolsó negyedévében számos pályázatot nyújtanak be a MÁK-hoz, ezért úgy gondoltam hasznos lehet, ha leírom a tapasztalataimat ezzel kapcsolatban, mint kivitelező.

A közelmúltban több projektet fejeztünk be ahol alapfeltétel volt a megrendelő részéről az államtól visszaigényelhető 3.000.000 Ft, ennek hiányában több esetben másról szólt volna a megrendelés, vagy nem is vágnak bele idén.

Van egy irányelvünk amit mi minden esetben betartottunk a kivitelezés során annak érdekében, hogy a támogatott/Megrendelő mielőbb beadhassa a támogatási kérelmét és lehetőleg hiánypótlások nélkül ítéljék meg Neki a teljes összeget.

Felsorolok néhány példát:

 • Amennyiben nem áll rendelkezésre látványterv és komplett kiviteli terv, a 3House.hu minden esetben elkészíti a tervezett/átalakítandó épület 3D modelljét. Ez nálunk nem jár külön költséggel, a szolgáltatásaink részét képezi; saját munkánkat is megkönnyíti, ha a kezdetektől tudjuk a nagyságrendeket. Ennek segítségével a megrendelőnek egy elég pontosan meghatározott anyaglistát tudunk átadni, ami alapján -az aktuális anyagárak ismeretében- az anyagköltség meghatározható.
 • Az anyagkimutatás az árajánlatunkban excel táblázat formájában szerepel. Ez, mint 1. számú melléklet a sikeres szerződés aláírása után a támogatási kérelemhez csatolva benyújtható. A Magyar Államkincstár nem egy mumus, annyit akarnak látni, hogy a pályázó/Megrendelő az általa nevezett összeget legális kereteken belül költötte el arra, amit a MÁK a listáján megjelölt.
 • Az árajánlatban egy műszaki leirásban kitérünk arra, hogy a tervezett épület milyen anyagok felhasználásával és hogyan készül el. Ez lehetőséget ad arra a megrendelőnek, hogy a velünk kötött szerződése az a másfél oldalas száraz iromány legyen, amit a MÁK -mintegy formanyomtatványként- a rendelkezésünkre bocsátott.
 • A 3House.hu a beruházás teljes ideje alatt az összes lehetséges (anyagköltség)számlát a Megrendelő nevére állíttat ki. Néhány különleges kivételtől eltekintve -ahol mi is csak cégként tudunk rendelni speciális kötőelemeket negyedéves ciklusokban- ez azt eredményezi, hogy a feltételezett minimálisan 1.500.000 HUF összegű anyagköltségből a teljes összeg hivatalosan is a Megrendelő által lett elköltve az árajánlatban (is) megnevezett építőanyagokra.
 • Ezzel egy óriási terhet vettünk le a Megrendelő válláról, aki idő és képzettség hiányában nem lett volna képes azokat az anyagokat beszerezni olyan minőségben és mennyiségben, amivel mi dolgozni szeretnénk. Ugyanakkor magunkat is megkíméltük a fejfájástól, amit a nem megfelelő anyagok cseréje okozna.

Látható, hogy egy kis odafigyeléssel és jó akarattal mennyivel gördülékenyebb egy kivitelezés véghezvitele. Nyilvánvaló, hogy ez már az árajánlat elkészülése előtt is igényli a vállalkozó „jelenlétét”, de a felsorolt dolgokat mindenki össze tudja állítani, az alapanyagok ingyenesek. A receptet itt megosztottuk minden kivitelezővel és a lehetséges Megrendelőkkel is, hogy ki mit várhat el egymástól. Nem kell hozzá más valóban, csak egy csipet odafigyelés és egy evőkanál jó akarat, a többi megy magától.

Ha szeretnének többet megtudni a témáról, írják meg nekünk!

This Post Has 3 Comments

 1. Névtelen

  Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Épp most készülünk beadni a támogatási kérelmet, minden infó hasznos lehet.
  Reméljük lesz folytatása!!

 2. Névtelen

  Ahogy látom, már meg is érkezett a folytatás.

Comments are closed.